Antonios Askitis

Sommelier og indehaver af Pommes und Wein.

Jeg er et barn af gastronomien. Min far tog mig med på ProWein for over 20 år siden. For at være ærlig, i starten tog jeg mest med for at blive fuld. Men så, en dag, smagte jeg en vin, der virkelig rørte mig. Jeg spurgte: “Hvad er det her?” Og i det øjeblik personen overfor begyndte at forklare, mærkede jeg med det samme: hvor end det her kommer fra, er der meget mere at opdage.

Senere startede jeg min egen forretning sammen med en ven, der var kok, og vi drev stedet i ti år – i dag ville man nok kalde det “casual fine dining.” Stedet hed D'VINE og blev tildelt 15 point af Gault&Millau. Samtidig begyndte jeg på sommelieruddannelsen. Vinkortet voksede hurtigt til over 500 referencer, og de første priser fulgte hurtigt efter. I den periode var jeg også i praktik på Christian Baus trestjernede Michelin-restaurant – chef-sommelieren dengang er stadig en god ven af mig.

For mig er vin som musik. Vores verden er utrolig mangfoldig – ligesom en pladesamling. Jeg kommer fra hiphop, men i dag er jeg genrefri. God musik er bare god musik – punktum. Og sådan har jeg det også med vin. Jeg afviser ikke noget; jeg elsker at smage bredt og opdage det, der bare er godt. Uden at det behøver være hypet.

Sommelierens rolle er klar for mig: vi er guider. Vi hjælper folk med at opdage, hvad der smager godt – gerne i kombination med mad. Det, jeg ikke bryder mig om, er når nogle kollegaer bliver for arrogante omkring vin. Det skaber afstand i stedet for at åbne døre. Jeg vil begejstre folk. Jeg vil sige: “Hey, det er bare vin – ingen grund til at være bange!” Jeg ser mig selv som én, der åbner døren til den her komplekse, men smukke verden.

Og ja: en god sommelier øger omsætningen – ofte en af de vigtigste indtægtskilder i en restaurant. Men ud over det: vi er værter. Vi skaber kontakt med gæsterne, fortæller historier og skaber øjeblikke, de aldrig glemmer. Det er ikke bare vigtigt – det er en gave. Og det er præcis derfor, jeg elsker det her job.

Anbefalinger

Næste sommelier

Andreas Kirkegaard Pazdecki

 

MitID Alderskontrol

Ny dansk lovgivning kræver MitID aldersverificering ved onlinekøb af alkohol og tobak.

Ved at bekræfte med MitID accepterer du vores handelsbetingelser.

Noget gik galt

Vilkår og betingelser

Accepter vores handelsbetingelser.