Julie Færchs nytårsanbefalinger
Julie Brink Færch er uddannet tjener og sommelier med mange års erfaring i restaurationsbranchen. I dag arbejder Julie som vinkonsulent og er derudover ejer af Dansk Sommelier Uddannelse, som er en af de største vinskoler i Norden.
Endelig – nytår! Årets sidste aften, klar til at lukke kalenderen og starte på en frisk. Eller… De fleste har tendens til at lægge et kæmpe pres på denne aften, og mange ender med at sidde tilbage lidt skuffet med følelsen af at ”var det bare det”? Sådan kan det også hurtigt blive vinmæssigt synes jeg.
Mit nytårsgame er derfor altid at køre trygt og sikker i havn. Så uanset mængden af kaos, uforudsete hændelser og andet. Så leverer vinen ikke nødvendigvis et kæmpe fyrværkeri af rang, men derimod en samling af stabile, trygge og på sin vis forudsigelige rigtig gode glas med følelsen af hjemme, velbehag og bare ”ahhh”.
NYTÅRSMENUEN
Snacks / under nytårstalen:
Blinis med caviar, rødløg og cremefraise
Forret:
Stegt jomfruhummer med hummerbisque
Hovedret:
Stegt ribeye med grillede løg, bagte rødbeder, hasselbagte kartofler og pebersauce
Dessert:
Creme brulee med vaniljeis
Midnat:
Kransekage
Når jeg vælger vin til middagen prøver jeg altid at 1) selvfølgelig vælge vin som passer til maden men også 2) at vælge vin som vores gæster vil holde af. Det er altid langt sjovere at dele vin når alle kan lide vinen der bliver serveret.
Til menuen i år ser mine valg af vine ud som følger:
Snacks:
Selvfølgelig alt efter hvor mange i er til middagen kan en magnum være lidt meget. Men herhjemme er det oftest en god løsning at have en champagne med tyngde nok til at gå til snacksene men uden at være for overdøvende. På den måde kan den starte under madlavningen og fortsætte for de gæster der bare godt kan lidt champagne (læs mig ;-)).
Pol Roger Brut Réserve Pol Roger - Magnum 1,5L
Champagne på magnum er altid bedre. Og her i en blødt og frugtig version med omkring 10 g/l sukker hvilket skaber en stil med fokus på frugtighed og blødhed. En perfekt version af champagne når i er flere forskellige samlet.
Forret:
Røde skaldyr bliver ofte lidt sødlige når de tilberedes, så hvis i ikke var modige nok til at drikke den sødlige riesling til jul bør den komme på bordet nu!
2021 Joh Jos Prüm Riesling Wehlener Sonnenuhr Kabinett
Her vil frugtigheden og sødmen fra rieslingen gå super i spænd med de søde toner fra skaldyret. Bisquen har intensitet og længde, og det kan sødmen igen være med til at bære. Ofte en super sikkert og godt match.
Hovedret:
Bøf og bordeaux – altid et hit herhjemme!
Château Cantemerle 2019 Haut Médoc 5e Grand Cru Classé
2019 er god årgang og huset her leverer bløde, frugtdrevne vine med et klart præg af fad. Alle elementer der vil gå super med vores stegeoverflade på bøffen, den jordede smag fra rødbeden samt peberen i saucen.
Dessert:
De fleste drikker ikke så meget dessert vin – så overvej evt. om en halvflaske er nok?
Carmes De Rieussec Sauternes Barsac - 37,5 cl, 2020
Creme brulee og sauterne er et super match. Vi elsker desserter herhjemme, som vi kan lave på forhånd, så der kun er den sidste anretning der skal til. På det tidspunkt vil man gerne bare sidde sammen med gæsterne. Den karamelliserede overflade på
cremebruleen og vaniljeisen på siden smelter perfekt ned i fadtonerne vinen har ligget på samt de særegne toffee / orange toner der kommer fra botrytisen der er så speciel for bl.a. sauternevinene.
Midnat:
Drik resterne af dessertvinen sammen med din kransekage ;-) Champagne og kransekage er et match made in hell…
NV Champagne Henriot, Brut Souverain, Reims
Jeg er stor fan af at drikke en god champagne til midnat. Ikke den der helt særlige
årgangs-champagne, du har gemt til en særlig aften, for de fleste har ikke fokus kl. 00.00.
Du kan ikke både hoppe ned fra stolene samtidig med at sanse dig igennem et glas
magisk champagne. Så derfor er det hvis i spørger mig lnagt vigtigere at vælge en
champagne med godt højt bundniveau, som er sprød, frisk og kan rense ganen lidt efter din kransekage.
Et lækkert, læskende glas som denne Brut Souverain som er fra Henriot. Blend af flere druer, god mineralitet samtidig med at være sprød og frugtig.