
David Gradzik
Sommelier på Bandol sur mer (Michelin)
Sommelier school of the IHK - WSET Level 3 qualification
Jeg dimitterede fra IHK's sommelierskole i Berlin for 4 år siden og afsluttede samtidig WSET Level 3-kvalifikationen. Jeg har arbejdet som sommelier på restauranten Bandol Sur Mer (1 Michelin-stjerne) siden april 2023. For ca. 12 år siden var jeg i klassisk lære som hotelmanager og har altid haft en passion for mad og drikke. Da jeg kom til Berlin for 6 år siden, blev jeg mere og mere interesseret i vin på min første restaurant i Berlin (Restaurant Golvet). På den sidste restaurant, hvor jeg arbejdede i 3 år, startede jeg på sommelierskolen og blev juniorsommelier på restaurant Irma La Douce.
Der lærte jeg en masse om de absolutte klassikere i vinverdenen og fik selvfølgelig smagt en masse. På trods af skønheden i disse klassikere er mit fokus i dag i Bandol Sur Mer på mindre, mindre kendte vinproducenter - men der er også store navne at finde - så det er en god blanding. Det er vigtigt for mig at arbejde tæt på naturen med respekt for miljøet. Det betyder, at næsten alle vinene på min menu kommer fra vinbønder, som arbejder biodynamisk, men som stadig laver mere klassiske vine (stort set ingen appelsinvine osv.). Fokus er på Tyskland og Frankrig med mindre udflugter til Italien, Spanien og Østrig. Vinparring spiller også en stor rolle for os, og jeg lægger stor vægt på dette.