Emma Ziemann

Selvstændig sommelier konsulent

WSET 3, Bachelorgrad i Restaurantledelse, Göteborgs Universitet, Fromager

Jeg har arbejdet i restaurationsbranchen siden mine teenageår, men det var først, da jeg for sjov tilmeldte mig et vinkundskabskursus på Göteborgs Universitet, at interessen for vin virkelig blev vækket. Ét kursus blev til en bacheloruddannelse i restaurantledelse med fokus på drikkevarer. Jeg lagde studielånet til side og investerede i min sommelieruddannelse hos Gustibus i Göteborg i 2013–2014, hvor jeg også tog WSET Level 3.

I den periode blev jeg introduceret til sommelierkonkurrencer. Jeg deltog i begynderkonkurrencen Freestyle Sommelier og mit første svenske mesterskab (SM), allerede inden jeg var færdiguddannet – og jeg blev straks sulten på mere!

I dag er jeg en af Sveriges mest meriterede konkurrencedygtige sommelierer med sejre i blandt andet Lily Bollinger Award – Årets Kvindelige Sommelier, Årets Servitør, og tre svenske mesterskaber i sommelier-SM. Jeg har stået på podiet fire gange ved de nordiske mesterskaber og blev nummer to i Gaggenau Sommelier Award i Beijing. Jeg er fortsat aktiv på konkurrencescenen, medlem af det svenske sommelierlandshold Swesomm, og repræsenterer Sverige ved EM og det kommende VM i Lissabon 2026. I 2023 blev jeg desuden tildelt min egen stjerne som Årets Nordiske Sommelier i Michelin-guiden.

Erhvervsmæssigt har jeg arbejdet som sommelier i mere end 10 år på Michelin-restauranter som Upper House, Thörnströms Kök, og senest har jeg været ansvarlig for at opbygge og lede vinprogrammet på Äng. Før det har jeg arbejdet på stort set alle typer restauranter – herunder åbnet en vinbar under pandemien og sammensat hele drikkeprogrammet.

Jeg har rejst meget, og mange af de vine, jeg elsker i dag, har jeg et personligt forhold til – enten fordi jeg har besøgt vinproducenterne eller mødt vinmagerne. Jeg håber at kunne fortsætte sådan. Nysgerrighed er drivkraften bag min stil som sommelier.

I dag arbejder jeg med foredrag, undervisning, vinoplevelser og driver desuden sommerpop-up-restauranten Middag på Varvet på Marstrand.

Anbefalinger

Næste sommelier

Tina Johansson

 

MitID Alderskontrol

Ny dansk lovgivning kræver MitID aldersverificering ved onlinekøb af alkohol og tobak.

Ved at bekræfte med MitID accepterer du vores handelsbetingelser.

Noget gik galt

Vilkår og betingelser

Accepter vores handelsbetingelser.